“Söndagstips! Kombinerad konst- och lägenhetsvisning för dig som gillar konst-igt sekelskifte.”radmansgatan_coverbild

Bakgrund
Unga svenska samtidskonstnärer väljer i allt större utsträckning utbilda sig, verka och bo utomlands. Så när begrepp som det svenska musikundret, det svenska matundret och det svenska modeundret ekar världen över är det lätt undra vad som egentligen hände med det svenska konstundret? Den svenska samtidskonsten är splittrad och alltmer osynlig, inte minst på hemmaplan. Det ville Sven-Harrys konstmuseum råda bot på, och Swedish Art: Now! tog form: utställningen som välkomnar den svenska samtidskonsten hem igen.

Utmaning
Sven-Harrys Konstmuseum är ett litet (men underbart!) museum som för många tyvärr är nästan lika okänt som svensk samtidskonst. För precis som merparten av Stockholms gallerier och konstinstitutioner står Sven-Harrys inför utmaningen att göra både sig själva och konsten mer tillgänglig; att sänka tröskeln och få folk att våga kliva genom dörren. Vår utmaning blev just det – att med små medel tillgängliggöra Sven-Harrys för stockholmarna, och samtidigt väcka intresset för den svenska samtidskonsten.

Strategi
Om stockholmarna inte kommer till Sven-Harrys, varför inte ta Sven-Harrys till dem? I en ständigt stegrande bostadsmarknad kantas mångas helger av lägenhetsvisningar snarare än kulturbesök. Inte minst i Sven-Harrys omnejd kring Vasaparken. Så vad vore mer passande för utställningen som välkomnar den svenska konsten hem, än att faktiskt välkomna den till ett riktigt hem?

Genomförande
Sven-Harrys c/o Rådmansgatan 8 tog form; landets första kombinerade lägenhets- och konstvisning. En vecka innan vernissagen på Sven-Harrys kunde lägenhetsletande stockholmare få en exklusiv förhandsvisning av Swedish Art: Now! direkt i en tvåa på Rådmansgatan 8. Lägenheten – som var till salu – proppades full med verk från utställningen och marknadsfördes med ovanligt lekfulla bostadsannonser på nätet samt via sociala medier.

Väl på plats välkomnade både mäklare och Sven-Harrys curator med information om både själva lägenheten, samt en privat guidning av konsten. Alla som besökte visningen fick, utöver en för utställningen unik print att sätta på väggen, ett erbjudande om gratis entré till Sven-Harrys så snart utställningen öppnat. Och Sven-Harrys fick inte bara välkomna den svenska samtidskonsten hem, utan även stifta nya bekantskaper direkt i närområdet tack vare en serie ovanligt välbesökta lägenhetsvisningar.

Resultat
Stort genomslag i relevant media, bloggar och i sociala medier resulterade i många besökare, både till lägenhetsvisningen och utställningen på Sven-Harrys en vecka senare.

radmansgatan_montage

Receive the latest news in your email
Table of content
Related articles